Идеите ни връхлитат, когато

Saturday, 1. November 2014

Идеите ни връхлитат, когато
Rate this post

Веднъж един приятел ме “просветли” по въпроса, че на Запад идете били защитени от закона за авторското право за разлика от ситуацията у нас. Според нашия закон за Защита на авторските и сродните му права, за да попадне нещо под неговата опека, то трябва да има някаква форма било то като текст, запис, илюстрация или друга. В закона са изброени случаи, в които даденият обект се разглежда като защитен от ЗАСП, но не бих казал, че е достатъчно изчерпателен.

photodune-4187216-idea-mВ тази връзка се замислих: кога ни връхлитат добрите идеи? Със сигурност на всеки от нас му се иска да му хрумне нещо велико, което да промени живота му. Понякога обаче вместо това получаваме и мигновени прозрения, които не променят целия ни живот из основи, но го улесняват, като ни носят моменти решения по даден казус. Например, ако работите по даден проект и не виждате изход от определена ситуация, може изведнъж да ви връхлети музата и да откриете решение, за което никой не се е сетил. Може да пишете дипломна работа, дисертация и т.н. и изведнъж да ви осени, че еди-коя-си тема не е зачекната никъде. Моментите, в които се нуждаем от добри идеи, не са рядкост, затова е добре да знаем как да предизвикваме мозъка си. Едва ли не да го стимулираме, за да “събудим” по-креативната му страна. Аз имам няколко малки трикове, с които правя това.

Първо, намирам си източници на вдъхновение. Може да са социалните мрежи, сайтове за изображения и видео споделяне, произведения на изкуството, определени книги, филми… дадена среда или компания, в която се чувствам по-комфортно и т.н. За всеки източникът на вдъхновение може да бъде различен, както и да се променя в течение на времето. Важното е да откриете кой е най-ефективният за вас.

Второ, предизвиквам се сам. Задавам си въпроси, опитвам да се поставя на чуждо място, да погледна ситуацията от друг ъгъл и т.н.

Когато дадена идея ме осени, веднага си я записвам. Моментите на вдъхновение са прекалено редки, за да ги изпуснем да изтекат между пръстите ни.

И още нещо. Обърнете внимание в какво настроение сте, когато ви идва добра идея на ум. Може би сте щастливи и позитивно настроени, може би сте леко изнервени, ядосани или се чувствате по друг начин. Както и при източниците на вдъхновение и тук ситуацията е строго субективна, но информацията е полезна, защото разбирате кога работите най-добре и най-ефективно.

Google+ Comments

Leave a Reply