Corporate_bank_001Щяхте ли да повярвате, ако някой вчера ви беше казал, че шефът на една от най-големите банки в България, предпочитана от няколко правителства, е източвал парите на вложителите си и ги е раздавал на фирми и лица, свързани с него, които със сигурност нямат възможността да ги върнат?

Аз не бих – знам колко сложно е устроена финансовата система в страната и не бих повярвал, че измама на толкова високо ниво може да мине нeзабелязана. Явно България обаче е страната на неограничените възможности. Нищо чудно някой ден и гравитацията да успеем да измамим.

Това, за което става въпрос, е нашумялата тема с банкера Цветан Василев и банката му КТБ, от която, стана ясно от статия във в. „Капитал“, от 2011г., са били източени стотици милиони левове на вложители, и са били раздадени на фирми, които още преди това са били задлъжнели. Не стига това, ами и фирмите дори нямат достатъчно активи, че при затруднения парите да бъдат върнати. Та някои от тях даже нямат персонал и не са подавали задължителното ГФО в Търговския регистър! По данни на Икономедия, фирмите са гравитирали около Цветан Василев и имат допирни точки с него по много направления.  Как е била прокарана тази огромна измама през 21 век, когато уж регулираме всичко, тепърва ще се изяснява, и поне на мен ще ми е много интересно да чета.

Имаше една картинка, която циркулираше из Фейсбук – крадец влиза в банка и крещи „Давай парите!“, а отсреща му човек в костюм и пура в устата (банкерът), му се надсмива и казва „Ех, аматьори“.  Извинете ме, не че не съм патриот, но само в България подобни карикатури могат да оживеят 🙂

Google+ Comments

Лични Tags: