Това е много важен въпрос, на който искам да помислите преди да ми отговорите. Не за друго, а защото именно свободното ни време е дифицитно и ограничено. Всеки от нас (да се надяваме) работи и работата му ангажира поне 8 часа от деня ни, към които допълнително прибавяме времето, необходимо ни за предвижване от вкъщи до работа, както и времето сутрин, докато се привеждаме в приличен вид. Много хора има, които също така освен да работят и учат и тази дейност ангажира не малка част от времето и енергията им. Отделяме също по определен брой часове седмично, за да си приготвим нещо да хапване, да изчистим дома и да свършим малко домакинска работа.

Времето, което ни остава извън тези задължения, е свободното ни време. Когато опрем до него, се оказва, че предпочитаме да излезем с приятели, да седнем пред телевизора, да обърнем малко внимание на жената и детето си (ако имаме такива), да гледаме филм, мач или нещо друго, да послушаме музика, да почетем книга, да играем компютърни игри или да сърфирме в Интернет. Аз примерно пиша в блога си в една част от свободното си време и го правя напълно доброволно и съзнателно. Познавам хора, които са на моята възраст, но ходят събота и неделя на курсове по език, както и такива, които всеки уикенд са някъде извън града. Както се казва, всичко е въпрос на приоритети, разбирам това и го подкрепям.

monАз лично обичам да се занимавам с по-интровертни дейности в свободното си време – да чета и да пиша например. Ходя по планините, но предпочитам да не е с много голяма компания,  за да се насладя повече на природата. А ако се случи да изляза две вечери под ред, на третата ми се ще да си остана на спокойствие у дома.

Едно нещо има обаче, което не разбирам – повторението. Имам приятели, които в свободното си време гледат отново и отново едни и същи филми до степен да знаят репликите на актьорите наизуст. Защо, питам аз. С каква цел го правят? Наистина ли това е най-добрият начин да прекарваме “нашите си часове”? Защото аз предпочитам да изгледам нещо ново или да прочета нещо ново и по този начин да обогатя общата си култура.

Google+ Comments

Лични Tags: