Traffic lightsДнес 5-ти август 2015 г. светофарът навършва заветната възраст от 101 години. Първият електрически светофар имал само червена и зелена светлина и бил монтиран в Кливланд през 1914 г. Идеята била на полицай от Солт Лейк Сити на име Лестър Уайър. Тогава жълтата междинна светлина липсвала, а на нейно място имало жужащ звън, който подсказвал на шофьорите да се приготвят да тръгнат. Тя се появила чак през 1920 г. в Детройт и отново била плод на ума на един полицай – Уилям Потс. Днес в Гугъл има дудъл в чест на първия светофар, ако не сте забелязали.

Най-първата идея за система, която регулира пътното движение, била на инженера Джон Найт през 1868 г., когато все още нямало коли, а файтони, теглени от коне. Тогава трафикът пред Парламента в Лондон бил много натоварен и трябвало да се направи нещо по въпроса. Бил измислен примитивен работещ на газ светофар с червена и зелена светлина, която обаче се сменяла ръчно от полицай. Това изобретение не изтраяло дълго, защото след близо месец станала газова експлозия на мястото на светофара и полицаят загинал. Първите електрически светофари в Англия се появили чак през 1926 г.

Знаете ли, че в Америка таймерите за шофьори са забранени, там има само такива за пешеходци. Причината е очевидна – да се предотвратят инциденти. В Тайланд пък преобладават светофарите, отброяващи секундите за тръгване на шофьори. У нас само някои са така. Проучване показало, че след инсталиране на таймери за пешеходци към светофарите, инцидентите с тях намалели наполовина.

 

Google+ Comments

Лични Tags: