Парламентът в Букурещ, официално известен като Палат на парламента, е действително една от най-големите и тежки сгради в света. Според някои източници, тя е втората по големина административна сграда в света след Пентагонът, а също така е и най-тежката сграда в света.

Сградата, позната и като Дом на народа, е построена по време на комунистическия режим на Николае Чаушеску. Проектът е започнал през 1984 година и е завършен през 1997 година, но все още се счита за недовършен. Сградата има обща площ от над 365 000 квадратни метра и включва над 1000 залите и офиси.

Палатът на Парламента в Букурещ е уникален не само заради размерите си, но и заради масивния стил на архитектура. Сградата е изработена предимно от тежки материали като мрамор и бронз, което допълнително увеличава теглото й.

Вътрешността на Парламента е изключително луксозна, с големи и великолепни зали, декорирани с изящно резбовани панели и гигантски полилеи. Има и няколко музея и арт галерии, както и панорамна тераса, която предлага изглед към града.

Въпреки впечатляващата си архитектура и големина, Палатът на Парламента за много румънци е символ на Чаушескувата диктатура и годините на комунистическо управление. Също така, строителството му е струвало много пари на страната и е довело до разрушаване на голяма част от историческите райони на Букурещ.

Палатът на Парламента е една от най-посещаваните туристически атракции в Румъния днес, привличайки хиляди посетители всяка година, които искат да видят големият и внушителен обект отблизо.

Google+ Comments

Размисли Tags: