Стремежът на хората към това да надминат ограниченията на собствените си тела е от незапомнени времена. Хората са искали да се придвижват бързо, да се гмуркат дълбоко и да летят високо. Това е било и двигателят за изобретяването да автомобилите, самолетите, подводниците. След като бяха създадени първите автомобили, искахме по-добри, по-удобни, по-бързи. И това отново е  свързано с този естествен човешки импулс за състезание.

Днес се любуваме на много автомобилни и мотоциклетни състезания, които ни предлагат зрелище и висок адреналин и някои от нас, тайно или не чак толкова тайно си представят какво би било усещането, ако ние самите се състезаваме.

Всъщност при силно желание е напълно възможно да разберете и то да си доставите екстремна доза адреналин, като се включите в едно от най-големите офроуд състезания рали Дакар. То позволява участие, както на аматьори, така и на професионалисти, а трасетата преминават през пустинни терени, пясъчни дюни,  камъни и други пресечени местности.

От тази възможност се възползва за първи път през 2013-а година Орлин Алексиев общински съветник в Столичния общински съвет. Той е роден през 1967-а година, и един от учредителите на Асоциацията на вносителите на автомобили в България, председател е на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, председател е на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет и е член на Постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет.

Наред с всички тези отговорни длъжности, които заема, Орлин Алексиев постига най-доброто представяне на български екипаж на престижната надпревара, което не е подобрено до момента.

Първото издание на рали Дакар се провежда през 1979-а година като стартът му е даден на 26 декември 1978-а година. Създател на надпреварата е Тиери Сабен, който година по-рано се губи в либийската пустиня с мотора си и по този начин му хрумва идеята, че подобен тип състезание ще привлече много ентусиасти и търсачи на силни усещания.

По време на първото си участие в рали Дакар, Орлин Алексиев и съотборникът му Пламен Николов се включват с автомобил BMW X1 Proto и записват най-доброто постижение до момента – 17-о място в класа и 61-во в генералното класиране. В това издание на ралито участниците трябваше да се справят с трасе, преминаващо през три държави в Южна Америка – Перу, Аржентина и Чили. Преминаха през 8000 километра в Атакама и прекосиха най-високия проход в Андите – Пассо Де Ама – 4892 метра. Тежките трасета включваха пресечени местности, каменни долини, много пясъчни дюни, като дневните етапи са между 500 и 800 километра.

През следващата година Орлин Алексиев се явява отново, този път с автомобил Fiat Freemont, но проблем с качеството на горивото не му позволява втори успешен финал.

Google+ Comments

Лични Tags: