Не знаеш нищо, Джон Сноу

Tuesday, 5. May 2015

Не знаеш нищо, Джон Сноу
Rate this post

Колко широк поглед имате върху света, който ни заобикаля? Интересувате ли се от него или сте се ограничили в собствения си живот и този на близкото ви обкръжение? Аз лично искам да знам какво се случва не само около мен, но и на глобално равнище и то по всякакви въпроси. Хубаво е човек да се интересува от всичко по малко, но не от любопитство, а по-скоро с цел разширяване на общата култура.

largeИ тук вече стигаме до същината на темата – до това какво всъщност знаеш и какво си мислиш, че знаеш. В днешно време информацията те залива отвсякъде, тя е толкова обширна, че и 100 човешки живота няма да ти стигнат да я изучиш цялата. Само суперкомпютър би имал отговор на всичко, за хората това е непосилна задача. В този ред на мисли дори да се смяташ за експерт в дадена област, все ще има нещо от нея, с което не си запознат. Върховно знание дори и само в едно поле на познанието не може да се постигне.

Всеки един човек в даден момент от времето има оскъдни знания спрямо цялото световно познание, което ни заобикаля. Специалистите в дадено поле на науката например знаят повече от останалите, ако сравняваме един човек с друг. От гледна точка на познанието, което е необятно, това не е така. В която и да е област то не свършва с последната точка на изречението в някоя статия, а преминава в следващата и по-следващата и т.н.

Знанието няма начало и край, то клони от минус безкрайност до плюс безкрайност. Ето защо не знаеш нищо, Джон Сноу. Ако вярваш в противното, заблудил си се.

Google+ Comments

One Response to “Не знаеш нищо, Джон Сноу”  1. Mi60 Says:

    Всичко по тоя Трон са луднали, пък аз още не съм го гледал

Leave a Reply