Случвало ли ви се е понякога да останете особено удивени от възможностите на своите деца и тяхната интуитивност, когато става въпрос новите технологии и всякакъв подобен род неща, които на вас ви се струват сложни и объркани, те разгадават за части от секундата.

Ами това всъщност не е никаква изненада. На първо място децата са родени в това време, в което отвсякъде са заобиколени от технологии – смартфони, компютри, таблети, смарт телевизори и всички подобни съвременни джаджи, за които можете да се сетите. Учудваме се, че децата още от ранна възраст се ориентират чисто интуитивно как да работят с този пит технологии, а ние – възрастните трудно се ориентираме на моменти.

Ако погледнем от тяхна гледна точка, ще разберем, че те всъщност не познават света без този тип технологии. За тях е естествен процес, като опознаването на света, който ги заобикаля, да могат да работят с технологиите. Това е в основни линии свързано и с нормалната човешка еволюция. Ние предаваме на децата си своите гени (генотип), но също така и фенотипът. Фенотип е този специфичен белег, който се е проявил при нашите деца – като сините очи например. Но не само. Фенотипът, или по-скоро комбинацията от всички белези, наричана още фенотипна вариация, е отговорна за способностите на нашето поколение да се приспособява в заобикалящата среда и начина, по който ще оцелее в нея.

На практика се получава така, че ние на биохимично ниво предаваме на децата си необходимите качества, за да могат да се приспособяват към средата и да оцеляват. На базата на тези качества работи и естествения подбор в природата. В градската джунгла всяко следващо поколение успява все по-добре да се приспособи към натовареното и динамично ежедневие и да извлече максимална изгода за себе си.

 

Google+ Comments

Размисли Tags: