Свикнали сме да се оплакваме от всичко в нашата прекрасна родина България. От образованието, оплакваме се от ниските заплати, от това, че хората са все по-обезверени и отчуждени. От българското Черноморие. Така сме си свикнали.

Не че няма за какво да се оплакваме, но заедно с това забравяме да се порадваме и на хубавите неща. На добрите примери и постиженията на нашите сънародници. Какво ме подтикна да напиша тези редове? Една млада дама, която е българка, но също така е и много успешна. Тя ме накара да се гордея, припомни ми колко добри хора се раждат в нашата страна и с малко късмет можем много. Става въпрос за младото момиче Стефани Станчева, която на крехката възраст от 33 години, вече е професор и преподавател, не къде да е, а в Харвард. И това не е всичко, вестник “Монд” я обяви за най-добър млад икономист, а списание “Икономист” за най-добър икономист на десетилетието. Поздравления за тази прекрасна дама. Вярно е че не е получила образованието си тук в България, но има още много млади българи, които вървят по нейните стъпки. Освен всичко останало, тя е и съветник на френското правителство. По-голям успех от това здраве му кажи. Професор Станчева показва, че като имаш желание, знания и доза късмет, нещата могат да се получат, без значение, че си роден в една малка страна като България.

След подобно признание, аз съм изключително горд и честно казано за известно време мога да се отърся от лошите новини в нашата държава. Дано има повече българчета с късмета и шанса на Стефани. Защото все пак освен знания и компетенция е нужен и голяма доза късмет.

Google+ Comments

Uncategorized Tags: