През последните месеци се чуха много “за” и “против” летуването на българското Черноморие. От една страна хората казват, че по родното море е скъпо и мръсно и не си заслужава, а от другата страна на монетата седят медиите, които по всячески начин се опитват да откажат българските туристи да посещават южната ни съседка.

Интересен феномен се получи наистина, тъй като една част от репортажите бяха свързани с постове на хора в социалните мрежи за безумно скъпите цени на шезлонгите и чадърите на българските курорти, а другата част беше свързана с големите задръствания на границата ни с Гърция и факта, че хората са чакали с часове, за да могат да преминат на територията на съседката ни.

Истината е, че тази година и аз, заедно с приятели, отидох на море в Гърция. На границата на отиване изчакахме точно една кола пред нас да премине, като забавянето ни е било по-малко от 5 минути. Вярно е, че си избрахме дестинация, което е доста по-отдалечена от границата и пътувахме дълго, но пък сме да твърдя, че си заслужаваше изключително много. Водата беше топла, чиста и плитка (което беше идеално за приятелите ни с малки деца и жените, които не умеят да плуват добре).

Плажът също беше много добре поддържан, а най-хубавото беше, че не те заобикалят сгради, а естествена растителност и природа. Ето това беше основната причина, поради която решихме да отидем в Гърция тази година и мисля, че никога повече няма да се върна на на българското Черноморие, поради простата причина, че у нас законите не са направени за хората и природата, а за малката клика заможни собственици, които искат да притежават огромни хотели на първа линия. С тази разлика, че унищожавайки природата и застроявайки всичко, хората ще започната да се отказват да посещават хотела ти и накрая те ще се превърнат в призрачни сгради, напомнящи за безхаберието на редица правителства.

Интересно беше когато се прибирахме от Гърция на границата имаше известен трафик, но не беше кой знае какъв. Максимум да сме седели половин час, но в момента, в който бяхме вече на българска територия и се закачихме за родните радиостанции разбрахме, че се създава истерия със задръстванията на границата и явно хората трябва да опъват палаткови лагери, за да нощуват там.

Посмяхме се на опитите за манипулация, но всъщност въобще не е смешно. Защото днес е малко по-трудно да заблудиш хората с тенденциозната информация, която представяш, поради много по-лесната комуникация на хората, но въпреки това самия факт, че се опитват да го направят, за да обслужат нечии интереси… е твърде жалък.

Google+ Comments

Размисли Tags: