Да се спортува е полезно. Мисля, че никой няма да възрази на това твърдение. Но като всяко едно нещо в този живот и с него не трябва да се прекалява. Човешкото същество е склонно към зависимости. И да, колкото и да ви струва странно можете да се пристрастите дори и към спорта.

Как става това ли? Ами всъщност обяснението е много просто, но последиците не са особено положителни за вашия организъм. Когато спортуваме в тялото ни се отделят ендорфини (хормони на щастието), които са хормоните на щастието. Ето защо може да се чувстваме адски изтощени от натоварването и тренировката, която сме си направили, но в същото време да се чувстваме изключително добре и емоционално заредени, заради количеството ендорфин, което се е отделило в тялото ни и ни е заляло в блажено удовлетворение.

Именно тази биохимична реакция, която се случва в организма ни по време на спорт и малко след активна тренировка, водят до пристрастяване. Ние харесваме начина, по който се чувстваме като спортуваме, ето защо искаме още и още… и още… Стараем се да си доставим все повече удоволствие, а това води до все по-интензивни тренировки до момента, в който не започнем да пренатоварваме тялото, а това в известна степен не е особено полезно.

Прекалените и натоварващи тренировки водят до бърза амортизация на стави и тялото като цяло, особено ако не са съчетани с правилните хранителни добавки и препарати за възстановяване. Активните спортисти (говорим за професионалистите) работят с големи екипи от лекари и специалисти, които поддържат правилния баланс в тялото на спортиста, захранват го с необходимото количество вещества, които ще спомогнат за бързото възстановяване на организма и следят неговия баланс.

Също така е много важно всички тези неща да бъдат приемани по схема и задължително под наблюдението на специалисти. Самосиндикалното решение, че ще приемате определен тип препарати, за да възстановите по-бързо тялото си и да спомогнете на тренировките си, крие известни рискове. Защото нека да не забравяме, че това си е химия. А като всичко изкуствено, то не е особено полезно.

За това и спортът, като всичко в този живот, трябва да се практикува с мярка и удоволствие.

 

 

Google+ Comments

Размисли Tags: