Усещате ли как в ежедневието ни все по-често започваме да чуваме тази дума?  Синхронизация… Само до преди няколко години, аз я използвах, когато се срещах с приятели и на определеното място се засичахме едновременно без на един от нас да му се налагаше да чака другия. Тогава си казвахме, че сме се синхронизирали перфектно. Случваше се още във времето, когато нямаше мобилни телефони, а се уговаряхме от предния ден (или още по-рано) кога и къде ще се видим.

SynchronizationТова беше преди… днес с думата “синхронизация” се разбира нещо коренно различно (и то не е синхронно плуване). Под въздействието на технологиите новото разбиране за синхронизация се превърна в основно и то е съвсем различно от всичко познато ни до момента.

Какво имам предвид ли? Ще ви задам няколко въпроса, с чиито отговори ще ме разберете перфектно. Имате ли смартфон, в който сте се логнали със своя gmail акаунт? Получавате ли автоматично на телефона си писмата, които ви изпращат? А получавате ли съобщенията си от другия си мейл освен от гугълския? Пробвали ли сте да седнете на чужд компютър, да влезете през браузъра Chrome и логвайки се с вашия акаунт да си импортирате отметките, които сте си правили с различи Интернет страници? Аз имам акаунт не само в този браузър, но и в Mozilla Firefox  и без значение дали влизам с профила си през друг компютър, таблет, лаптоп и т.н., винаги мога да си добавям, трия или размествам отметките или други данни в този профил. Промените се нанасят автоматично на всички устройства, в които съм се логнал с моя профил, така че те се синхронизарат едно с друго мигновено.

Подобни “екстри” има и за много други услуги и приложения. Можете да синхронизирате платформите за облачни услуги, които използвате, било то dropbox, google drive или др. Можете да синхронизирате своя evernote (ако използвате такъв) и когато си записвате бележка, тя да се появява на различните ви устройства. Да не забравяме календарите и онлайн игрите, с които се разсейваме от време на време, както и фактът, че вече можете да си инсталирате viber и на компютъра си.

Примерите са още много, но вярвам, че разбрахте какво имам предвид. Синхронизацията е наистина полезно нещо, когато говорим да развиващите се информационни технологии. Въпросът е, че това буйно развитие променя възприятията ни, а настоящият пример е само един от многото в тази насока.

Google+ Comments

Лични Tags: