communicateЗнаете ли кое отличава човека от другите животни на планетата? Това че ние общуваме, осъзнаваме, че общуваме и знаем как да го правим. Реално погледнато няма животно, което да не общува някак си със себеподобните си било то чрез мирис, действия или определен тип звуци. Само ние, хората, обаче комуникираме членоразделно. Не само това обаче. У нас се развиха и теории за вербалната и невербалната комуникация, а   през последните години се появи и т.нар. опосредствената комуникация т.е. такава, която се осъществява с помощта на устройство – телефон, смартфон, компютър и т.н.

В целия този спектър на видове комуникация осъзнавате ли колко е важно да умеем да общуваме с останалите хора правилно и да знаем правила, които никъде не са написани, за да гипрочетем.

Знаете ли, че в мейл кореспонденцията например писането само с големи букви е забранено, понеже се възприема като грубо и повишаване на тон? А употребата на удивителни и други знаци се избягва, за да не оставят грешно впечатление? Незабавното отговаряне на получено писмо показва заинтересованости сериозност, докато липсата на отговор може да се тълкува като показан липса на интерес.

Знаете ли също така, че добавянето на емотикони в чата смекчава напрежението и спомага да се пресъздадат условията на реален разговор, в който виждате реакциите на човека срещу вас. Използвайте ги, защото са наистина във ваша полза.

А що се отнася до реалните разговори, хрумвало ли ви е, че е важно с какъв тон говорите, какви паузи правите, накъде гледате, докато говорите, и дали използвате диалектни думи. А замисляли ли сте върху собственото си невербално поведение по време на разговор? Аз се опитвам да го правя, но на моменти просто много се разсейвам. Да знаете обаче, че е наистина полезно.

Google+ Comments

Лични Tags: