Подобно на западните държави и в България започна да се провежда така нареченият “Черен петък”, в който търговците правят големи намаления, а хората се възползват от това и придобиват стоки на значително по-ниски цени. Но типично по български, родната действителност е друга. Не знам дали сте забелязали, но поне две седмици преди заветния петък, почти всички търговски марки увеличават поне с 20% цената на стоките, за да могат да ги намалят отново с 20% когато настъпи промоционалният ден, а хората, втурнали се като овце по моловете ще се излъжат и ще купят отново на тази сума, на която по принцип си се продава стоката.

Същото се случва и с големите сайтове за техника, които от своя страна прекаляват още повече и увеличават цените с по 30-40%, като след това ги намалят с по 20-30% като това им генерира много повече печалба, отколкото по принцип. И независимо, че точно срещу определен сайт за техника непрестанно текат жалби в Комисията за защита на потребителите (КЗП), на собствениците въобще не им пука, защото наложените им глоби не могат да се сравняват и на милимунда с приходите, които генерират.

Лошото е, че от всичко това страда отново потребителя. Ето защо съветът ми към вас е да не си купувате нищо от промоциите на Черния петък. Изчакайте няколко седмици след Нова година и тогава наистина ще можете да се възползвате от истински намаления на голям асортимент от продукти.

Един малко любопитен факт за наименованието на този ден е, че по време на тези намаления в западните държави и основно САЩ, винаги са се случвали поне един смъртен случай в търговските центрове, от задушаване, смачкване и прочие.

Особена зверска натура се обажда у хората, когато стане въпрос за пари и изгодни сделки. Никога не съм го разбирал и дори не мога да си го представя да се сбия с някого заради намалена риза… струва ми се пълно безумие, но хората придобиват особена динамика, когато са в група и търсят своето.

Изводът за мен обаче е един единствен – не си заслужава.

Google+ Comments

Размисли Tags: