Веднъж един приятел ме “просветли” по въпроса, че на Запад идете били защитени от закона за авторското право за разлика от ситуацията у нас. Според нашия закон за Защита на авторските и сродните му права, за да попадне нещо под неговата опека, то трябва да има някаква форма било то като текст, запис, илюстрация или друга. В закона са изброени случаи, в които даденият обект се разглежда като защитен от ЗАСП, но не бих казал, че е достатъчно изчерпателен.

photodune-4187216-idea-mВ тази връзка се замислих: кога ни връхлитат добрите идеи? Със сигурност на всеки от нас му се иска да му хрумне нещо велико, което да промени живота му. Понякога обаче вместо това получаваме и мигновени прозрения, които не променят целия ни живот из основи, но го улесняват, като ни носят моменти решения по даден казус. Например, ако работите по даден проект и не виждате изход от определена ситуация, може изведнъж да ви връхлети музата и да откриете решение, за което никой не се е сетил. Може да пишете дипломна работа, дисертация и т.н. и изведнъж да ви осени, че еди-коя-си тема не е зачекната никъде. Моментите, в които се нуждаем от добри идеи, не са рядкост, затова е добре да знаем как да предизвикваме мозъка си. Едва ли не да го стимулираме, за да “събудим” по-креативната му страна. Аз имам няколко малки трикове, с които правя това.

Първо, намирам си източници на вдъхновение. Може да са социалните мрежи, сайтове за изображения и видео споделяне, произведения на изкуството, определени книги, филми… дадена среда или компания, в която се чувствам по-комфортно и т.н. За всеки източникът на вдъхновение може да бъде различен, както и да се променя в течение на времето. Важното е да откриете кой е най-ефективният за вас.

Второ, предизвиквам се сам. Задавам си въпроси, опитвам да се поставя на чуждо място, да погледна ситуацията от друг ъгъл и т.н.

Когато дадена идея ме осени, веднага си я записвам. Моментите на вдъхновение са прекалено редки, за да ги изпуснем да изтекат между пръстите ни.

И още нещо. Обърнете внимание в какво настроение сте, когато ви идва добра идея на ум. Може би сте щастливи и позитивно настроени, може би сте леко изнервени, ядосани или се чувствате по друг начин. Както и при източниците на вдъхновение и тук ситуацията е строго субективна, но информацията е полезна, защото разбирате кога работите най-добре и най-ефективно.

Google+ Comments

Лични Tags: