Насърчаването на служители да дадат искрена обратна връзка за компанията, в която работят, на пръв поглед може да изглежда трудна задача. Никой не иска да ядосва шефа си, подлагайки на критика бизнеса му. Но както служителите чуват и доброто, и лошото за представянето си, работодателите също имат нужда да се запознаят и с двете страни на монетата, защото личните им наблюдения може да не са достатъчни сами да разберат кои са слабите места във фирмата.

Позитивната обратна връзка окуражава служителите и компанията да продължат да правят това, което са правили досега, но конструктивната е тази, която ги движи напред. Насърчаването на служители да споделят честното си мнение за фирмата, в която работят, пред ръководните й органи не е чак толкова непосилна задача.

evaluationИндивидуалните срещи със служители и задаването на умни въпроси, които да доведат до желаната честна обратна връзка, са добро начало. Да знаеш какво точно да попиташ е от ключово значение при извличането на отговорите, които искаш да получиш. Ако попитате служител с какво може да му помогнете, за да се развива, бихте могли да спечелите доверието му, след което да ви даде искрен отговор на въпроси за това кое харесва и кое не харесва в работата си. Друг начин за достигане до искрена обратна връзка е да попитате служител дали знае какво е мнението на клиентите за компанията. Така той може да сподели собственото си, но все едно е казано от някой друг. Продължаването на разговора с предложение служителят да се постави на мястото на работодателя в хипотетична ситуация и да даде своето виждане за това как трябва да се подходи спрямо нея е също добра тактика.

Както виждате, има си начини за предразполагане и за завоалиране на истинската причина за разговора със служител, така че да разберете каквото на вас ви е нужно. Трябва само да задавате точните въпроси.

Google+ Comments

Размисли Tags: