Как да получите искрена обратна връзка от служителите си?

Thursday, 24. September 2015

Как да получите искрена обратна връзка от служителите си?
Rate this post

Насърчаването на служители да дадат искрена обратна връзка за компанията, в която работят, на пръв поглед може да изглежда трудна задача. Никой не иска да ядосва шефа си, подлагайки на критика бизнеса му. Но както служителите чуват и доброто, и лошото за представянето си, работодателите също имат нужда да се запознаят и с двете страни на монетата, защото личните им наблюдения може да не са достатъчни сами да разберат кои са слабите места във фирмата.

Позитивната обратна връзка окуражава служителите и компанията да продължат да правят това, което са правили досега, но конструктивната е тази, която ги движи напред. Насърчаването на служители да споделят честното си мнение за фирмата, в която работят, пред ръководните й органи не е чак толкова непосилна задача.

evaluationИндивидуалните срещи със служители и задаването на умни въпроси, които да доведат до желаната честна обратна връзка, са добро начало. Да знаеш какво точно да попиташ е от ключово значение при извличането на отговорите, които искаш да получиш. Ако попитате служител с какво може да му помогнете, за да се развива, бихте могли да спечелите доверието му, след което да ви даде искрен отговор на въпроси за това кое харесва и кое не харесва в работата си. Друг начин за достигане до искрена обратна връзка е да попитате служител дали знае какво е мнението на клиентите за компанията. Така той може да сподели собственото си, но все едно е казано от някой друг. Продължаването на разговора с предложение служителят да се постави на мястото на работодателя в хипотетична ситуация и да даде своето виждане за това как трябва да се подходи спрямо нея е също добра тактика.

Както виждате, има си начини за предразполагане и за завоалиране на истинската причина за разговора със служител, така че да разберете каквото на вас ви е нужно. Трябва само да задавате точните въпроси.

Google+ Comments

One Response to “Как да получите искрена обратна връзка от служителите си?”  1. Мариета В. Says:

    Здравей, много добре казано. Ще ми се в действителност да бяха повече фирмите, които поддържат обратна връзка със служителите си и умеят да комуникират интелигентно. Но това по-скоро би се случило, когато се подмени поколението и повече млади хора, които са отгледани и обучавани в европейски бизнес ценности, имат възможността да седнат на шефското място.

Leave a Reply