Нека поговорим за срамежливостта – състояние, което твърде често ни ограничава във всички аспекти от живота. Срамежливите хора всъщност винаги се чувстват не на място, те мълчат и не могат да изразят мислите си, защото се страхуват да не правят грешки или да не бъдат съдени от другите. Те често са склонни да избягват определени ситуации които създават този дискомфорт. За да предотвратим превръщането на срамежливостта в капан, е необходимо да се разбере, че това е поведение, което може да бъде променено, отношение, което може да се коригира, за да се подобри нечий живот и взаимоотношения с другите. Затова нека да видим как да преодолеем срамежливостта с няколко лесно-приложими практики.
Какво всъщност срамежливостта – начин на живот или личен избор?
Срамежливите хора не се раждат, те стават такива. Това се случва като живеят всеки ден без да ценят собственото си време и без да зачитат своята природа, а като се стремят да приличат на това, което налага обществото, следвайки стереотипа на самоуверения човек. Срамежливостта постепенно се превръща в тревожност, която кара човек да се чувства несигурен, уплашен и не на място: поради тази причина срамежливият човек е склонен да избягва всички онези ситуации, които създават безпокойство, но също така я превръща в отбранителна стратегия: срамежливите хора често се чувстват неудобно в някои ситуации, но в други изглеждат съвсем уверени. В тези случаи важна роля играе представата ни за самите нас.
Откъде идва тази срамежливост?
Всеки от нас има тенденции към определени поведения, които се изразяват от детството и които могат да се коренят или трансформират според житейския опит. Ако още от детството сме били етикетирани като срамежливи хора, тогава ще считаме себе си за такива, превръщайки срамежливостта в поведение, което е обичайно за нас. В действителност това отношение е свързано преди всичко с несигурността. Следователно стеснителността може да възникне от ниска самооценка или от това да ви накара да давате твърде голяма тежест на това, което другите мислят за вас. Каквато и да е причината за срамежливостта ви е напълно възможно да обърнете страницата, без да бъдете обзети от предразсъдъци или лъжливи убеждения.
Какви са последствията?
Най-големият риск е да губим възможности, защото ги смятаме за трудни или не отговарят на нашите стандарти, докато те биха могли да отворят нови перспективи за нас – дори да се окажат много полезни и интересни. Друго следствие може да бъде свързано с ефектите, които нашата срамежливост може да окаже върху другите: рискуваме да бъдем съдени по тази проява на несигурност, а не по това какви сме в действителност.
В някои случаи обаче срамежливостта може да бъде и предимство, предпазвайки ни от ситуации, които ни причиняват напрежение. Следователно това, че сме срамежливи, би ни помогнало да навлизаме постепенно в определени контексти, като ни дава време да проучим ситуацията, за да се чувстваме комфортно. Това често се случва и в романтичните отношения, особено в началната фаза, така че срамежливостта се превръща в начин за установяване на връзка с другия.
Следователно срамежливостта е психологическо състояние, при което е възможно да се работи, за да се изправим срещу живота и връзките с другите по най-добрия начин. Това може да стане в дългосрочен план, като работим върху себе си, на първо място чрез подобряване на самочувствието и следване на прости предложения, за да живеем ежедневието с по-голямо спокойствие и сигурност.

 1. Не използвайте срамежливостта като защитен механизъм.
  Не позволявайте вашата срамежливост да се превърне в щит, зад който можете да се защитите: другите не трябва да се считат за врагове. Елиминирайте мисли като: “Ако започна да танцувам сега всички ще ми се смеят”, всъщност това е безполезно притеснение, мисли, които ще имат единствената цел да ви блокират във всички онези ситуации, в които се чувствате изложени на риск. Освен това, не се обуславяйте от предразсъдъци и избягвайте да търсите на всяка цена съвършенство, което не съществува нито у вас, нито у другите. По този начин вече няма да се чувствате неадекватни и не на място.
 2. Разберете при какви обстоятелства се проявява.
  Опитайте се да разберете в кои ситуации проявявате срамежливост: когато сте с хора, които не познавате, кога трябва да се сблъскате с нови ситуации, когато сте заедно с хора, на които се възхищавате? Често се срамуваме от определен контекст, докато може да не сме срамежливи с близките и приятелите си. Направете списък с неща, които ви причиняват безпокойство, като се опитате да попълните всички подробности: колкото по-конкретни сте, толкова по-лесно ще можете да работите върху тези ситуации, за да ги подобрите.
 3. Вместо да се концентрирате върху притесненията си, научете се да визуализирате успеха.
  Срамежливостта се счита най-вече за дефект, главно от тези, които я изживяват. Те често остават страха да ги обземе напълно. Следователно човек е склонен да премисля неудобните ситуации дълго преди да се е сблъскал с тях и по този начин живее в състояние на безпокойство и страх, че нещо ще избяга от очакваното. По-скоро се опитайте да визуализирате успех: представете си себе си в онези ситуации, които предизвикват стеснителност и смятате, че ще реагирате срамежливо, но вместо да си представяте обичайната защитна реакция, направете обратното – представете си, че се справяте успешно и уверено с предизвикателството. Често повтаряйте този вид упражнения в различни контексти: визуализацията ще ви помогне да очаквате успех, не повод за срам, и това ще ви вдъхне нужната увереност да успеете.
 4. Погледнете другите: никой не е перфектен!
  Често срамежливите хора се страхуват от преценката на другите, което ги кара да не действат. Ако се огледате около себе си, ще забележите, че и другите не са перфектни, но не се страхуват да действат или да си кажат: другите хора не са по-добри от нас, те просто са различни. Всеки човек води битка, голяма или малка. Разбирането на това ще ви позволи да възприемате околните с повече емпатия. Научете се да разглеждате вашите несъвършенства като обект на изследване и също така спрете да мислите, че другите са фокусирани само върху вас.
 5. В ситуации на дискомфорт променете нагласата си в положителна насока.
  Как в крайна сметка да избягате от срамежливостта? Ако ситуацията, която изпитвате, ви причинява дискомфорт, помислете за времето, когато се чувствате комфортно, съсредоточете се върху общите между ситуациите, които ви позволяват да се чувствате добре, съсредоточете се върху положителните чувства, които сте изпитвали. Това ще ви даде правилния стремеж да се справяте с различни ситуации по съзнателен начин. Ако вашият събеседник причинява смущение, визирайте го по забавен начин – така ще разберете, че човекът пред вас не е враг, от когото да се страхувате и ще намерите безгрижния начин да общувате с него.

Google+ Comments

Размисли Tags: