Когато човек натрупа малко повече житейски опит като мен, започва по-лесно да вижда кои са съществените неща в живота. И не само това. С времето идва не само опитът, но и познанията.

Знаете ли коя е според мен една от малките тайни, за да бъдете успешни в каквато и да е област? Това е комуникацията…

Когато има общуване между хората, има обмяна на идеи и на информация. Без комуникация всичко се обърква, защото всеки пази своята информация само за себе си.

communicationДори у дома, където сте например домакинство от четири души се появяват дрязги, ако някой отказва да говори. Младите двойки, които все още не са семейни, също започват да се карат, ако единият от двамата изглежда сякаш премълчава нещо. Сега сигурно ще си помислите, че всеки има право на лично пространство и право да пази някои неща само за себе си. Да, така е, не го отричам. Аз не говоря за това да изливате тайните си на всеки срещнат. Говоря за ней-елементарна комуникация с цел информираност между вас и останалите заинтересовани. Не е толкова трудно например да се обадиш на приятелката си и да й кажеш, че довечера ще излизаш с приятелите или с колегите, нали? Това не е навлизане в личното пространство, защото не е нужно да казваш къде ще ходите или какво ще правите, но даваш възможност да човека срещу теб също да си състави индивидуални планове за вечерта. По-добре ли ще е, ако вие излезете, а приятелката ви ви чака цяла вечер и после ви се разсърди за това, че сте я оставили сама? Не мисля…

Подобна е ситуацията и на работното място. Когато работите в екип, какво ви пречи да “драснете” един имейл с информация докъде сте стигнали с вашата част от работата или с какво се занимавате в момента. Така всички ще са в крачка с цялото развитие на проекта и няма да има недоразумения защо това или онова не е свършено навреме. Реакциите ще бъдат по-своевременни, а поправки няма да се правят в последни момент.

Разни дреболии, които на пръв поглед ви изглеждат незначителни, могат да са големи препъни камъчета в бъдеще. Затова мисля, че е важно винаги да има комуникация. Достатъчно е само да си отговорим на въпроса: Това, което правя в момента, касае ли и някой друг освен мен?

Google+ Comments

Лични Tags: