DW-deskvslap_thumbПрави ми впечатление, че повечето хора вече си купуват лаптопи вместо персонални компютри. Не се притеснявам да кажа, че и аз съм един от тях.

Според мен да притежаваш лаптоп има повече предимства отколкото недостатъци, но това е личното ми мнение. За да ви помогна да изградите вашето, предлагам ви собствената ми сравнителна характеристика между двете. Предимствата на лаптопа според мен са, че е:

  • По-малък и лек – следователно заема по-малко място;
  • Много по-лесно подвижим – можете да го вземете с вас и да работите в кафенето, в парка; да го носите на морето, на вила, докато пътувате, и общо взето навсякъде;
  • Можете да го ползвате от леглото и от всичко стаи у дома;
  • Има батерия – което означава, че можете да използвате машината си и без да е включена в тока; стига батерията ви да е хубава и да издържа.

Но лаптопът е по-скъп, защото всичките му компоненти с изключение на мишката са неразделни една от друга. Следователно не можете да смените дисплея му с по-голям при необходимост. Можете да купите монитор, но ще трябва да ползвате и двата, а това понякога не е много удобно. Освен това ремонтът на лаптопите е по-труден и трябва да се прави в сервиз от техници.

Именно тук се коренят предимствата на настолния компютър, които успях да откроя:

  • Можете да сменяте клавиатура, мишка, монитор и всичко останало по отделно;
  • Излиза ви по-евтино да си смените само компютъра с по-мощен, като оставите другите компоненти, с които работите – същите;
  • Ако искате по-голям екран, просто купувате нов по-голям монитор;
  • Можете сами да си разглобите компютъра и да го почистите или поправите (ако сте наясно как) при евентуална повреда.

Но настолният компютър заема много повече място, а и не случайно се казва настолен. Значително по-трудно е да го местите от мястото му, където е в момента, на друго. Има много кабели, разклонители и т.н. По мое мнение настолните компютри се замърсяват също така по-лесно, а вентилаторите им често започват да стържат и да издават дразнещи звуци.

Всяко нещо си има плюсове и минуси, така че просто решете кои от изброените по-горе характеристики са по-важно за вас.

Google+ Comments

Лични Tags: