Свикнали сте да четете пътеписи от различни места по света. Наистина да се докоснеш до културата на Виена е магия, да посетиш най-известните здания в Лондон и Париж е привилегия, а пък за екзотиката на другите континенти е сбъдната мечта. Но днес аз ще ви пренеса в един по-задушевен и много наш, български свят. Той включва моя опит от нощувка в Рилския манастир.

Сигурен съм, че процентът на изпиталите тази емоция е много малък. За да го засиля, ви споделям колко презареждащо и приятно бе.

Ако искате да останете в Рилския манастир за една или повече нощувки, то имате два начина за настаняване. Чрез позвъняване на телефон за контакти или чрез настаняване на място всеки ден между 2 и 5 следобед. Цената на човек за нощувка е 20 лева. Всяка стая е с по три легла и има свой санитарен възел. Обзавеждането в спалнята е ретро български стил, но пък баните са си доста прилични. Всяка вечер манастирът затваря в 21:00 часа и до това време трябва да сте в комплекса.

Споделих ви тази информация от чисто информационна гледна точка. Сега идва ред и на спиритуалната. Всъщност целта на подобно посещение е да се отделиш от всичко светско и да се обърнеш към себе си. Неслучайно монасите дават обети за отказ и мълчание, за да открият смисъла. Аз също опитах до го направя и поне за 24 часа да поставя на заден план телефона си, фотоапарата и комуникацията с останалия свят. Просто стоиш, наслаждаваш се на величествената природа на Рила, изучаваш действията на монасите и тяхната философия, толкова далечна от всичко, което сме свикнали.

Само за денонощие мога да кажа напълно, че успях да изпитам смирение и вътрешен мир. Зададох си много въпроси и дори да не получих пълни отговори, то поне започнах пътя на търсенето им. Затова ви съветвам само с най-близкия ви човек или сами да прекарате една нощ, ако не в Рилския манастир, то поне в друг. Ще усетите хармония. Аз със сигурност ще повторя!

Google+ Comments

Лични Tags: