picture_opinion_leaderДнес ще се опитам малко да ви обогатя общата култура и да ви запозная малко по-подробно с процеса на разпространение на информация.

Да кажем, че имате един генератор, от който произлиза дадена идея, концепция или нещо друго, които да се разпространи сред обществото. За да стигне това нещо до по-широката публика и да получи гласност, то се нуждае от разгласа. Хората, които образно казано, “държат ключа” към тази разгласа се наричай “пазачи на входа” или както е от английски език gatekeepers. Te могат да са журналисти, радио и ТВ водещи, блогъри, собственици на медии и други личности, които имат достъп до средствата за масова комуникация.

Лидерите на мнение могат да попаднат в тази област, но те могат да да бъдат и други хора. Качествата на лидера на мнение не са само в това да има достъп и възможност да популяризира дадена идея, продукт или новина. Той е човек, който си е спечелил доверие у останалите хора. Човек, у чието мнение останалите се вслушват и подражават. Лидерите на мнение по принцип си падат и малко експериментатори. Те са хората, които първи опитват новите неща. Дали ще е ресторант или клуб, който току що е отворил врати, или ще е някоя нова книга или филм, за които все още няма отзиви, или нестандартно приложения, което все още е непознато на мнозина или др.

Ключовото е, че лидерът на мнение опитва, експериментира и споделя, а останалите му вярват. От него тръгва разгласата. Някой блогър или активен потребител в социалните мрежи може да се изяви като лидер на мнение постепенно. Важното е да се ползва с доверието на останалите хора, защото той дава първоначалния тласък, но те задвижват цялото колело на разгласата.

Google+ Comments

Лични Tags: