Добитият навик може да бъде колкото хубаво, толкова и неприятно нещо в зависимост от същината на самия навик. Всеки знае, че не е полезно да се пуши, да се прекалява с алкохола или да седиш само вкъщи, опънал крака пред теллевизора. По какви ли не начини вече се промотира здравословният начин на живот, спортът и правилното хранене. Четем, четем, говори ни се, слушаме и главата ни сякаш започва да пулсира от многото информация, която се старае да обработи. Спрете за момент, поемете си дъх и вижте списъка по-долу. Той съдържа 5 базови съвета, чрез които да подобрите живота си.

7-habits1. Пийте повече вода – дори да е само по една чаша повече на ден. Водата е живот, тя пречиства организма отвътре, хидратира ви, изпълва стомаха с течности и спомага за намаляване на усещането за глад.

2. Вървете по половин час пеша на ден – можете да отскочите до магазина пеша, да минете оттук-оттам на път за вкъщи, да се завъртите в близкия парк. Едва ли ще се случи голям катаклизъм, ако се приберете у дома полови час по-късно.

3. Заменете бялата захар с кафява, белия ориз с кафяв, киселото мляко с обезмаслено, маргарина с масло и пилешката пържола от бут с пилешко филе – това са все малки промени в хранителните ви навици, които почти няма да усетите на вкус, но същевременно ще се храните малко по-добре.

4. Яжте първо салатата – на обяд, на вечеря… няма значение. Когато имате няколко ястия пред вас, хапнете си първо салатата. Тя е по-нискокалорична, хидратира ви и помага за образуването на стомашните сокове в стомаха. Логично, след като я изядете, ще изпитвате по-малко глад и няма да наблягате на основната храна. Има и още нещо, ако преди салата сте хапнали нещо по-тежко (като пържола например) организмът ви е зает с нейното усвоявана и на практика салата престоява в тялото ви без да се усвоява – така затормозявате организма си.

5. Не правете нищо насила – оставете нещата да се случват от само себе си. Нека тялото ви изпита нужда да се движи и след това го раздвижете. Нека ви се прииска да се храните по-пълноценно и след това започнете да се интересувате по темата. Нищо не става зорлен, трябва желание 😉

Google+ Comments

Лични Tags: