Като човек, имал възможността да се докосне отблизо до журналистика, за мен тази професия се превърна в мерило за истинност. Тя е метафоричната „четвърта власт”, информирайки безпристрастно и ДОСТОВЕРНО. За съжаление, през последните няколко години се засили една осквернителна тенденция – т. нар. фалшиви новини /fake news/. Феноменът изгрява най-ярко при кризи и бедствия, като необезпокояван битува в медийния мейнстрийм. Парадоксално е, че най-големият портал за знания – Интернет – е и най-благоприятната почва за развитие на невярната информация.

Трябва да разберем, че лъженовините са тумор за обществото. Целта им е да внасят паника, да манипулират, да отклоняват вниманието от истински важните неща, а знаем, че невежеството се контролира лесно. Представете си свят, в който недостоверната информация ескалира и не сме сигурни в нищо. Дали наистина тази страна е нападнала друга, има ли нова световна криза, това ли са резултатите от изборите… Истината е основата на нашето общество и не бива да губим способността си да я разпознаваме.

През 2019 година проучване на „Галъп Интернешънъл” за БНТ показа, че България заема второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини. Много медии започнаха свои кампании за справяне с проблема. Журналистите от Mediapool започнаха акцията „Ти си това, което четеш”, а видеото към нея може да видите тук:
https://www.youtube.com/watch?v=BARHqc1Jkak

Социалните мрежи Fаcebook, Тwitter и Instagram, както и платформата YouTube, също взеха мерки срещу фалшивите новини. Тяхната стратегия е да предупреждават потребителите си при съмнения за неистинни публикации.

В следващите редове ще разгледаме индикаторите за фалшивите новини и как лесно да ги разпознаем:

  • ШОК! УЖАС! ПОТРЕСАВАЩИ РАЗКРИТИЯ! Не се поддавайте на любопитство и емоции и избягвайте подобни заглавия. Те целят единствено да генерират трафик и печалба за сайта.
  • Не се подвеждайте по снимките. Много пъти провокативни изображения целят да ви „хванат на кукичката“. Не бързайте да ги харесвате или споделяте.
  • Потърсете информация за автора или сайта. Вижте на какви източници се позовава съдържанието на текста.
  • Потърсете потвърждение на информацията и в други независими източници. Ако попаднете на сензационна информация, но не е тиражирана никъде другаде, то това е достатъчен признак, че може би е фалшива.

Google+ Comments

Размисли Tags: