Всеки, който се занимава с инфлуенсърств, е чувал думата афилиейт. Тя не е само термин за задържане и спечелване на аудитория, но и начин за припечелване на допълнителни доходи. Как е възможно това – разказвам ви в следващите редове, за да сте и вие в крак с времето.

Предполагам, че често сте попадали на кампании, които са свързани с определен код. Него получавате от инфлуенсър и си осигурявате отстъпка при поръчване на определени стоки от посочения сайт, магазин и т.н. По този начин вие се чувствате всяшак сте попаднали на супер изгодна оферта, особено ако сте почитатели на марката, и се възползвате от промоцията.

В този момент на покупка обаче печелите не само вие желания продукт на по-ниска цена, но и самия инфлуенсър. В зависимост от стойността на вашата поръчка, той получава процент от нея. Така фирмата, дала промо кода, осигурява различни канали чрез влиятелните в социалните мрежи и продава своите стоки.

Тук начинът за агитиране е оставен изцяло в ръцете на инфлуенсърите и така маркетолозите изчерпват своите задачи само с намирането на правилните рекламни лица. Офертата и за трите страни – предлагащия, агитиращия и купувачът, печелят. Но дали наистина това винаги е с положителен знак?

Ако се замислите, то щом вие получавате голяма отстъпка от даден код, то фирмата производител на каква печалба ще е? Разходите за производство, за маркетинг, за дистрибуция. Като ги махнете тях, то тогава разбирате каква е стойността на самия продукт. Е, в такъв случай струва ли си да се подлъгвате и да давате много пари, дори и с отстъпка?

Надявам се този материал ви е накарал да се замислите за афилиейт маркетинга и инфлуенсърите. Ние като потребители на социалните мрежи трябва да сме запознати с техниките и подходите, чрез които ни влияят. Така ще сме много по-предпазливи с купуването.

Google+ Comments

Размисли Tags: