След дългата зима е време за отърваване от натрупаното. Това е валидно както в домакинството и гардероба, така и в тялото, и дори във финансите. Ако за първите три изброени вече имаме опит, то как може да се справим с третото? Споделям ви няколко съвета в следващите редове.

На всички ни е ясно, че през по-студеното време и разходите ни са по-големи. Повече време вкъщи, по-високи сметки за отопление и електричество, повече средства за празници. За този период със сигурност трябва да имаме заделени пари, а за тях трябва да започне да е мисли веднага след приключване на предходната зима. Точно затова се прави и почистване.

Какво всъщност включва то? Първо започва с проверка на всички задължения като кредити, разплащания за лизинги или карти, застраховки и подобни. Запознаването с тези належащи разходи помага за по-лесното им планиране в бъдеще. А всички те могат да се подредят в класьори и по срокове, за да не се пропускат дати и съответно да се начисляват лихви.

После се преминава към преглед на данъци, такси и дори глоби. Тук се включват всичките ни задължения като граждани. За тях също трябва да се помисли, защото до края на март трябва да разполагаме с финанси за покриването им. Важно е и да се съхранят всички платежни квитанции, за да бъдат под ръка, ако все пак се наложи за справка или проверка.

Накрая се преминава към почистване на дома и гардероба. Прави се не само за освежаване, но и за да се види от какво домакинството най-основно ще има нужда. Все пак подмяната на диван, купуването на преходно яке или обувки могат да се предвидят. А и те са разходи, които трябва да се включат в месечния бюджет. Ако всичко се изчисли правилно, то лесно ще се определи и средната сума за спестява.

Google+ Comments

Uncategorized Tags: