Едно от нещата, което ни е плашило най-много нас, хората, е това, че не може да знаем какво ни очаква. Тогава няма как да планираш, да създаваш план, да го следваш, а си като в небрано лозе. Всъщност, за да се справиш в подобни моменти, трябва да имаш подготовка отпреди. Но как и дали е възможно това?

Ще ви дам един пример, който е свързан с икономиката. Става въпрос за „Черния лебед“, който е въведен като термин от Насим Талеб. Според мен цялото обяснение на този феномен перфектно съвпада и се прилага както в света на финансите, така и в битовата. За какво става въпрос – продължете да четете.

Като черен лебед се определя събитие, което идва изненадваща, което не може да се предвиди, но ако се върнеш назад във времето от сегашна гледна точка, може да се обясни. Звучи малко объркващо, но в най-общи линии това е обяснението. То е използвано като название за тежката финансова криза преди малко повече от 10 години.

Сигурно за някои от вас ще е трудно да навържат логиката как така не може да се предвид, пък може да се обясни със задна дата. Именно това е ролята на черния лебед – непредвидимостта, която засяга всички. Неговото действие е толкова силно, че променя светоусещането и представите, за да се даде нов ход на действие.

Но ако излезем от призмата на икономиката и го приложим в личния си живот, то определено може да открием подобни събития. Те нахлуват и ни преобръщат. Смърт, финансов крах, пожар и какво ли още не. Тях няма как да ги предвидим, но как да се справим с тях? Когато се случат, просто си спомнете, че това е черен лебед и не трябва да премисляте за миналото, а за бъдещето. Правилото за всичко в живота.

Google+ Comments

Размисли Tags: