Здравето е най-ценното, което имаме. Искам да ви го припомня, защото често в ежедневието си го забравяме. Осъзнаваме колко е важно, едва когато не се почувстваме добре. А най-често първи проблеми, могат да се засекат от редовното измерване на кръвното. Въпреки че за по-младите читатели това е тама табу, която е прекалено далечна за тях, реално не е така. Затова ще ви споделя и няколко полезни съвета.

Според различни статистики дори децата са уязви за поява на проблеми с кръвното или сърцето. Затова трябва превенция. Не искам да ви плаша или нещо такова, а просто да ви накарам да се замислите. Доскоро и аз самият не следях нивото на артериалното си налягане, защото смятах, че след като нямам оплаквания, няма защо да го правя. Но годините вече си натежават и за спорт или за всяка активност, е добре да си физически подготвен.

Сдобих се с апарат за измерване на кръвното, но се оказа, че не знам как правилно да го използвам. Различни показания, кога и как се прави – накрая си помислих, че уредът е развален. Всъщност е добре да се избере автоматичен апарат, който лесно отчита. Самото измерване трябва да е след поне 5 минути на покой, а спортът и натовареността, трябва да са били преди около час.

Следващото важно условие е поставяне правилно на апарата и на маншета. Не бива да се забравя, че той трябва да е на нивото на сърцето, а ръката да е свита. Ако уредът не е с автоматично изпомпване, то тогава нека по-добре друг да извърши измерването. Ако сами го правите, има вероятност да се дадат отклонения.

Важно е да кажа, че за да сте наясно каква е стойността на кръвното налягане, трябва да се измерва в продължение на поне две седмици. Ако имате съмнение за точността при определено измерване, то направете три последователни – през поне 5 минути, и вземете средната стойност. Не забравяйте, че кръвното е променлив параметър и затова то се изменя сутрин, обед и вечер.

Google+ Comments

Uncategorized Tags: