Да си милионер е мечтата на мнозина. Достигането на колосалната сума е не просто физическо възнаграждение за труда ти, но и вътрешно задоволство. Затова си представете колко ще е хубаво да се пенсионираш и да имаш зад гърба си един милион лева. Звучи ви невъзможно ли или си мислите, че такива чудеса не се случват на всеки? И на вас може, стига да започнете да спестявате навреме.

Наистина е трудно в днешните времена да започнеш да отделяш средства за „черни дни“, както се казва, но пък и не и нереално. Оптимизация на доходи, на бюджети и на всичко става. Но ако искате на пенсионна възраст да имате милион, то е добре поне едни 10% да си съхранявате именно за тази цел. Обаче колко точно ще бъде сумата, зависи и от възрастта ви и от периода, в който сте започнали със спестяването.

Давам ви пример, ако сте на 20 и трябва да се пенсионирате на 65 години. Тогава може да заделяте средно по около 350 лева в отделен фонд. Ако обаче започнете на 30, сумата рязко скача и така с всяко десетилетие. Ако пък искате да започнете на 50, то тогава трябва да отделите над 3000 лева месечно, а това вече изглежда непосилно. Затова моят съвет е да започнете от по-рано.


Също така бих ви споделил и да не ги влагате в банка, защото вече лихвените проценти са ниски. Отделно през годините има инфлации, които изяждат стойността на спестеното. По-добрият вариант е да инвестирате в акции или други по-надеждни сектори, в които да имате все пак някаква сигурност, че запазвате стойността на средствата си.

И ето това е простата формула как да станете милионери. Може да започнете създаване на пенсионен фонд и да спестявате. Ако успеете, ще се радвате, а ако не – то ще имате не малка сума, която определено ще ви даде спокойствие. Е, ще се пробвате ли?

Google+ Comments

Uncategorized Tags: