Алманах – все по-нашумялата дума, която обединява различни художествени и научно-популярни произведения в едно. Към идеята около създаването на подобен вид четиво са се насочили и от Сдружението на писателите в Самоков, чийто председател е и познатият критик и автор Васил Лазаров. Очакванията са книгата да излезе до края на настоящата година и да даде поле за изява и на много млади автори от областта.

На мен идеята ми се струва доста интересна, защото по този начин не само се издават местните писатели, но и се запазва традицията на региона. Представете си колко ще е хубаво след сто години нашите наследници да отворят подобно четиво и да се сблъскат с порядките, мислите и стила на нашите дни. Това ще е като един вид завещание и достоверност на събитията от днес.

Всъщност за Самоков това ще е второ подобно издание, тъй като първото със събрани произведения е публикувано през 2003 г. Новият Алманах обаче ще включва съвременни автори, които са творили след годината на издаване на предходната книга. Ще бъдат поместени и стихотворения, разкази или откъси от романи. Идеята е да влязат и творби на млади автори, на членове на сдружението и на писатели, починали през този период, но разбира се, с предоставено съгласие на техните близки и роднини. Така книгата ще обединява произведения за общо две десетилетия литературни творци.

Цялостната инициатива е дело на Сдружението на писателите в Самоков, които усилено работят в тази насока. Техният ръководител Васил Лазаров, който е автор на романи, стихосбирка и сборник, с публикувани литературно-критични материали в пресата и с няколко международни награди, определено подкрепя всяка подобна начинания на членовете. Така например освен идеи за книги, месните автори организират редица мероприятия, в които въвличат и младежите.

Споделям ви тази информация в блога си, защото мисля, че е вдъхновяваща. Предполагам, че не е единствената в България, но по една или друга причина аз попаднах точно на нея. Нека се даде гласност на подобни инициативи и те да служат като добър пример с успешни резултати.

Google+ Comments

Размисли Tags: