Всички определено очаквахме с нетърпение идването на 2021-ва. Но се оказа, че някои са по-нетърпеливи от други. Причината не е в случването на някое върховно събитие, а в реализирането на поредната онлайн маркетинг кампания. Може би звучи вулгарно, ала е точно така.

Останах наистина изумен от подхода на един моден сайт за набиране на последователи в социалните мрежи, на който не ми се иска да споменавам името. И та там какво се разви. Имаше атаки от различни фронтове – инфлуенсъри, спонсорирани реклами, постове и какво ли още не. Идеята бе да се достигнат определен брой последователи, за да се получи голямо намаление в друг канал – приложението им.

На пръв поглед изглежда гениално. Привържениците настина се събраха много бързо, а намалената на половина цена на всички артикули бе факт. Но по-интересното е, че системата им не бе подготвена да издържи на наплива от купуващи хора. Хейт не липсваше, но пък и много останаха доволни. Това доведе и до запазване на почти всички последователи. Голям успех, наистина.

Но замисля ли се някой, че това намаление така или иначе щеше да се случи? Нали все пак сезонът е такъв и на прага ни е пролетта. Преди това някой направи ли си труда да повери цените и дали не е фалш, както често се случва в България? Едва ли, защото не бе толкова популярно. А дали някой изобщо асимилира как бе въвлечен в едно подвеждане, за да последва, свали приложение и купи? Все пак би трябвало нашето поколение да е по-сензитивно на манипулации.

Дигиталния маркетинг май пак спечели над нас. Така започнахме новата година пак със старите номера, на които постоянно се хващаме. С този материал ми се иска наистина да се замислите върху рекламните кампании, които достигат до вас и да отчетете кое е добро и кое не.

Google+ Comments

Размисли Tags: