За някои хора наличието на домашен любимец е синоним на кихане, сълзящи очи и зачервен нос. Ако това е вашият случай, в този материал ще разберете кои са кучетата, които не причиняват алергии или които не отделят толкова много косми и намаляват реакциите при хората.

Преди да се срещнете с кучета, които не причиняват алергии, би било добре да идентифицирате най-често срещаните симптоми. Последиците варират от типично кихане до главоболие, през сърбеж в гърлото, сълзене на очите или кожни обриви. Но всичко зависи от това как реагира имунната система.

Струва си да се отбележи, че да сте алергични към кучета всъщност не зависи само от козината, слюнката или пърхота, които животните имат. Всички тези елементи могат да съдържат алергени, които се разпространяват в околната среда, когато кучето се почеше или играе. Затова хипоалргенните кучета не могат да спрат алергиите, а просто могат да ги намалят при някои хора.

Йоркширски териер
Това малко куче от британски произход е избрано за едно от най-добрите хипоалергенни кучета, защото не губи от космите на козината си. Трябва само да бъдете внимателни, когато го разресвате, тъй като в този случай се изръгват цели кичури. Но за да се избегне кихането, просто трябва да отворите прозорците или да излезете на открито. Вариантът с груминг също не е лош и дори задължителен. Йоркширският териер има същото рН на кожата като на хората – това пречи на имунната система да реагира негативно при контакт с него.

Басенджи
Има много характеристики на това куче, които си струва да се подчертаят. Като начало тази порода от африкански произход не лае, а само скимти. Притежавайки къси козина – обикновено черна, кестенява или тигрова – едва оставят дребни косъмчета след себе си. Освен това басенджито не излъчва лоша миризма. Тъй като не обича много водата, той се почиства сам като котките.

Google+ Comments

Uncategorized Tags: