Чували сте за черния петък, но знаете ли какво означава кибер понеделник? Аз съвсем скоро научих за новия термин, които връхлита вече и по територията на България. За да разберете и вие, прочетете следващите редове.

Кибер понеделник или познат още като черен понеделник, е термин за електронна търговия, който се отнася до понеделника след Деня на благодарността в САЩ. Както физическите магазини намаляват значително цените на стоките в един ден от годината, така и онлайн търговците предлагат специални промоции, отстъпки, разпродажби и ексклузивни оферти само в уебсайтовете си. Кибер понеделник се счита за неофициално начало на празничния сезон за онлайн пазаруване.

Как възниква? Терминът е въведен през 2005 г. от Shop.org, онлайн подразделението на Националната федерация на дребно (NRF) на САЩ. Търговската асоциация отбеляза, че покупките в мрежата често се увеличават в понеделник след Деня на благодарността през предходните години. Те отчитат, че хората са виждали продукти в магазини и молове през уикенда, но са чакали до понеделник, за да ги купуят на работа, където са имали компютри с по-бързи интернет връзки. Все пак в началото на 21-ви век нямаше смартфони или таблети, а бързият интернет бе ограничен.

Друга от причините е, че много хора не искат да прекарват време далеч от семейството в празничните дни, само за да се пазарят. Някои не искат да чакат по големите опашки на черния петък. Точно затова кибер понеделник предлага на потребителите удобен и безпроблемен начин да пазаруват и да се възползват от някои страхотни оферти. Много търговци предлагат безплатна доставка като стимул за покупка, правейки онлайн пазаруването още по-привлекателно.

Въпреки че кибер понеделник произхожда от САЩ, сега това е международна концепция. Вече много компании за електронна търговия по света използват термина, за да популяризират своите промоции и да увеличат продажбите си по това време на годината.

Google+ Comments

Uncategorized Tags: