От самото си създаване социалните мрежи са комуникационна революция. Възможността да се свържем с всеки приятел незабавно, ги е превърнала в една от основните опции за прекарване на свободното време. Те се използват от голяма част от световното население, като броят им се увеличава всяка година.

Днес от този напредък се възползват както физически лица, така и фирми. Благодарение на бързото им разрастване и широко използване заедно с възможностите за предлагане на разнообразно съдържание, социалните мрежи са един от най-използваните дигитални инструменти. Въпреки че знаем за предимствата им, няма как да не се запитаме и кои са техните потребители?

От невежеството мнозина биха си помислили, че това са само по-младите поколения. Но данните, получени от различни проучвания, ясно показват, че възрастовият диапазон е много по-широк. Те изчисляват, че потребителите на социални мрежи са на възраст между 16 и 65 години. Приема се, че и двата пола използват социалните мрежи практически еднакво и средната възраст на този потребител е 39 години. Повечето от тях живеят в свои домове и работят. Освен това повече от половината имат висше образование.

Голяма част от ползвателите отделят между 3 и 4 часа на ден за социалните мрежи, най-вече с чисто социална цел. Потребителите ги използват като средство за работна комуникация, както и за приятелски разговори. По този начин знаят какво правят другите им контакти и изпращат съобщения.

В рамките на широката гама от социални мрежи, които съществуват в момента, средният потребител има своите предпочитания. Независимо от пола или възрастта, социалната мрежа, която е най-използвана, е Facebook. Но има и 4 други, които са сред най-предпочитаните от потребителите.

За достъп до тези социални мрежи потребителите използват различни електронни устройства. Най-предпочитан е смартфонът – от почти 100% от населението, следван от персоналния компютър и таблета.

Google+ Comments

Размисли Tags: