В десетият месец от годината сме и това ме насочва към край на годината и начало на класациите. Много обичам различните статистики и проучвания, защото дават една добра картина за миналото и близкото бъдеще.

Днес в блога ще ви представя и една подредба на Global 500 Report, която разкрива кои са най-ценните брандове в световен мащаб. Ще уточня, че под ценен се има предвид този, който се възприема като нематериален актив. Това означава, че имат стойност за потребителите, създават собствена идентичност и остават трайни следи в съзнанието на ползвателите им. А всичко това е обвързано с маркетинговите послания, освен разбира се, с управленческите политики.

Може ли да предположите кой заема челната позиция? Това е компанията Apple. Тя бележи увеличение сред потребителите от 35%, като само в САЩ се има предвид, че в сферата на телефоните те завземат пазара от над 50%. Стойността ѝ се изчислява на 350 милиарда долара, което е най-високото до момента, включено в класацията.

Вторият приз се присъжда на Amazon. Компанията е с влияние почти навсякъде по света, което я прави с изключителни възможности и стойност 335 милиарда долара. Както може да забележите, разликата с Apple е съвсем малка и нищо чудно през следващата година да забележим разместване или пък равенство.

Третото място, до което и аз ще се огранича с писането, е заето от Google. Като стойност е отредена 263,4 милиарда долара, което с милиард почти по-надолу от другите две. Така че има по какво да се работи, но самият факт, че е в класацията е показателен.

Като бонус ще кажа, че TikTok е една от компаниите, набираща популярност като най-ценен бранд и бележи увеличение от 215% от стойността на марката си. А това пък я прави най-бързо разрастващата се в списъка на Global 500 Report.

Google+ Comments

Размисли Tags: