Цветове – всички ние ги обичаме, когато дойде пролетта и всичко навън разцъфне. Представяте ли си обаче да сме от малкия процент хора, които не могат да ги видят – тоест са далтонисти? Със сигурност се свиква да се живее с този феномен, особено в модерното ни общество. Замисляли сте се обаче коя е страната, в която броят на хората, виждащи в черно-бяло, е най-голям в световен мащаб? Установих, че това е на остров Пиджелап.

Той се намира някъде около Маршаловите острови и остров Помпей, далеч в Тихия океан. Мястото е наистина приказно, отдалечено и диво. Интересното там обаче не е само природата, ами и фактът, че около 30% от местното население са далтонисти. Как е възможно това и какво виждат?

Легендата гласи, че през 18-и век е имало цунами, което оставя около 30 души на острова. Сред тях е бил и кралят, който решава да започне оплождане, за да се съхрани културата и населението на Пиджелап. С годините обаче се получава нещо като аномалия и много от родените не могат да виждат цветовете.

На острова, който е покрит с красива растителност, а светлината е много, повечето от местните не могат да виждат. Не буквално, разбира се, а просто за тях всичко, огряно от силното слънце, изглежда като изгоряло и не могат дълго време да държат очите си отворени. Така водата за тях става сива, а червеният е най-изразеният цвят.

Ако искате да разберете какво точно виждат и малко повече снимки, ви споделям линк. На него са кадри от Пиджелап, които фотографката на различните – Сан Дии Уайлд, създава. СНИМКИ

Google+ Comments

Размисли Tags: