„По дрехите посрещат – по ума изпращат” са казали хората и в тази мъдра сентенция се крие не друго, а значението за това какво първо впечатление правим.

Много от нас си съставят мнение за човека срещу тях дори без да го познават лично или да са разговаряли с него. Първото впечатление може да е подсъзнателна реакция на база това как изглеждаме в очите на другите или как другите изглеждат в нашите още – от облеклото през прическата, излъчването, настроението ни в момента и т.н.
interview-first-impression-300x300

Първото впечатление обаче често лъже. То може да е маска, която си поставяме пред света. С нея искаме или да се представим в друга светлина, или да скрием нещо за себе си.

Има изградени стереотипи за това какъв вид хора са т.нар. метъли, рокери, фешъни, емота и т.н. Ако видите мъж или жена в бизнес облекло за него може би ще си изградите по-позитивно мнение, отколкото за другите типове хора, които споменах.
Ключът е във визията, защото дрехите, както и гримът имат способността да ни променят.

Важното тук е да запомним, че никога не ни се предоставя втора възможност да направим добро първо впечатление. Второ, каквато и маска да сме си сложили в началото, рано или късно тя ще падне.

Имам приятелка, чието първо впечатление за хората винаги е грешно. Някак си все успява да привлича неблагонадеждни хора, за което после съжалява. Тя обаче е типичен пример за това каква сила има нашата визия и излъчване. Това е импулсът, който дърпа или отблъсква хората от или към нас. И той може да бъде наистина силен. Може дори да затръшне под носа ни вратата към някоя голяма възможност без ние дори да разберем за това. Така че замислете се. Има много изписано из Интернет и в книгите за вербалната и невербалната комуникация, за това как да се обличаме и като цяло как да създадем по-добро първо впечатление. Защото никога не знаете кой ви гледа в момента.

Google+ Comments

Размисли Tags: