Когато става въпрос за автомобили, хората много се разпалват относно марки, мотор, вид скорости, гуми, електроника и прочие. На всеки един от нас му се иска да има пълни екстри, но спрямо ежедневието и социалното и икономическото положение, може да си позволим само определени машини. Затова днес от изцяло практична гледна точка ще ви споделя защо аз лично предпочитам колата ми да бъде с ръчни скорости.

Според мен видът на скоростната кутия спомага за доброто функциониране на цялата система. Заедно с това я прави и по-икономична, и по-дълготрайна. Даже и самото ѝ обслужване е различно и при евентуална повреда, ръчната може много по-лесно и изгодно да се отремонтира. Няма как да отрека, че с автоматик е много по-лесно и приятно шофирането, особено за градска среда. Но това може би е най-големият им плюс.

При ситуация на евентуален проблем с акумулатора, то „бутането“, за да запали с ръчни скорости е абсолютно възможно. Докато с автоматични – необходимо е да се повика пътна помощ, която, както знаем, не е с никак ниска тарифа. А това е само една от множеството ежедневни ситуации, които може да ни се случат в най-неподходящия момент.

Други подобни свъзможности са през зимните месеци, когато има сняг, киша и лед. Затъването и след това откопаването е много по-лесно с ръчни скорости, защото може да се контролират оборотите и движението. В другия вариант е добре автомобилът да има системата за 4х4, за да се измъкне. Подобен е и случаят с изтеглянето от друг автомобил при евентуална повреда.

Не искам да ви убедя в правотата на моите думи, все пак всичко зависи от бюджета и от предпочитанията. Зная, че някои хора изпитват затруднения при шофиране с ръчни скорости, така че и това е фактор. Ще ми е интересно да споделите мнение и опит.

Google+ Comments

Размисли Tags: