Колко от вас са били ориентирани в 10 клас с какво точно искат да се занимават цял живот?

Малцина са учениците, които имат ясна визия за това с какво ще се занимават през следващите 40-50 години. Част от тях са насочвани от добре информирани родители, друга успяват да следват детските си мечти. Мнозинството обаче би могло единствено да си даде сметка кои предмети му се отдават и кои не му харесват. На тази база изразяват желанията си според това какво искат или не искат да правят през живота си. Има още един фактор и това е мързелът. Ако трябва да бъдем честнии точни, ще трябва да отграничим онази група ученици, които са наясно с факта, че не желаят да се занимават със специалност в университет, която предполага много учене, а по биха били удовлетворени да започнат работа в заведения, хотел или хипермаркет, за да са свободни от задължението образование и да се насочат към по-значимото според тях – по-скорошно печелена на някакви пари.

test_56abea3554f8a

Около нова идея се зашумя в последните няколко дни. Според Светлан Данев, ръководител на проект “Световно образование”, идеалното време за ориентиране на учениците е точно в 10 клас, за да могат да насочат усилията си към подготовката си за ВУЗ-ове в 11 и 12-ти.  А самото ориентиране е добре да се извършва чрез тест, който има за цел да покаже на младежите какви са талантите им и в каква посока е добре да се развиват.

Консултантската къща на “Интеграл” планира да въведе подобен въпросник за желаещите да учат в чужбина. До този момент медийни източници съобщават, че тестът е на чужд език и струва 50 лева. От “Интеграл” смятат да предложат въпросника на Министерството на образованието. Той трябва да бъде преведен и адаптиран за страната ни като бъдат включени родните висши училища. Цената разбира се ще падне, за да бъде по силите на МОН. Идеята е тестът да бъде разпространен сред всички средни училища и гимназии.

Google+ Comments

Лични Tags: