В интернет е пълно с известни случаи на хора с по-нестандартни домашни любимци от типа на пустинни лисици, захарни торбести летящи катерици и какви ли не още. Несъмнено са сензационни – нищо чудно, че имат толкова последователи, – но доколко е добра идея да гледаш в домашни условия животно, което според почти всяка дефиниция е диво?
Толкова сме свикнали на котки и кучета, че някак си забравяме, че те не са диви животни събрани от гората и възпитани да не ядат стопаните си. Кучетата са опитомени преди десетки хиляди години и не приличат особено на съвременните си диви роднини – не по вид и особено не по поведение. Котките, по всичко личи, са се опитомили доброволно, като са видели шанс за храна и удобство в близост до човешките общности и просто са се нанесли. Ние от своя страна сме ги запазили като удобно средство за борба с вредителите.
Но има разлика, между питомни животни, потомци на други питомни животни, и опитомени диви животни.
Много интересен експеримент прави една ферма за лисици (поради липса на по-добра дума) в Русия, като май съм чувал и за подобни случаи в Канада и Америка. В тази ферма отглеждат лисици, родени в рамката на фермата, но също и ги развъждат и селектират според приятелското им отношение към хората. В клипа, който гледах за тези лисици, се описва разликата в поведението на селектираните лисици и тези, които просто са свикнали да са сред хора. В затворена стая с човек, вторият тип лисица е склонна на контакт, но не го търси и през повечето време си седи в нейния край. Селектираните лисици, обаче, показват много по-дружелюбно отношение към човека и активно търсят неговото внимание. Това намеква, че освен да подбере конкретни способности и черти за създаването на различни породи, човекът от миналото също е селектирал кучетата според тяхната дружелюбност към човека. Това е мое мнение, но според мен сме забравили да селектираме котките по същия показател.
Това обаче ни казва също, че колкото и да ни харесва едно диво животно, то е на първо място диво. За него животът сред хората е много по-неестествен, отколкото за кучетата и котките. Много от тези „диви“ домашни любимци не могат да живеят сред природата, защото инстинктите им вече са твърде притъпени, но това не прави ситуацията по-малко вредна за тях и за бъдещите „екзотични“ животни, които по един или друг начин ще се озоват в нечии двустаен апартамент.
В крайна сметка по-скоро съм против, освен ако обстоятелствата не позволяват по-добър живот на въпросния домашен любимец.
Вие какво мислите за отглеждането на диви животни в домашни условия?

Google+ Comments

Размисли Tags: