Вече толкова пъти сме посрещнали Нова година, че за нас това е задължителен празник. Отделяме му внимание дотолкова, доколкото да изберем локация, компания и тоалети. Знаем и че трябва да има шампанско, което да отворим точно в 00:00 часа. А замисляли ли сте се защо? Откъде идва традицията на празници да се отваря пенливата напитка?

Предполагам, че повечето от вас знаят, че шампанското носи името на местността във Франция Шампания, която е и негова родна. Шампанско, което е произведено в Италия например, се нарича пенливо вино. Официалното си е само френско и се е зародило през 5-ти век. Доста отдавна, нали?

Първоначално шампанското не е изглеждало по начина, по който го познаваме днес. То се е наричало сиво вино и е имало мътен червен цвят, като е нямало балончета. За тяхната поява обаче е виновен Дон Периньон, който е бенедиктински монах и съвсем случайно, добавяйки захар, разбира, че може да се направят балончета. Трябвало е доста време и опити, за да се отмери точната пропорция, която да не взриви бутилката.

И какво следва после? Напитката била атрактивна и се харесала на висшето общество. Така след коронацията на крал Кловис и неговото причастие, се избрало шампанско за празненство. След като приключва Френската революция вече пенливото вино е толкова разпространено в дворците, че започва да се използва и за религиозни ритуали. Въвеждането му в църквата пък го направило популярно и сред простолюдието.

Осъзнавайки ценноста на напитката, постепенно започнало да се обръща внимание и на рекламирането. Колкото повече се появявало на страниците на вестниците, толкова повече се пиело и се изграждало имидж на нещо специално. Затова и именно Нова година, като важен повод, се отбелязва с отварянето на шампанско.

Google+ Comments

Размисли Tags: