3430910295_e5829a9b8f-500x330Нека сме повече зелени. Не, нямам предвид някаква предизборна политическа агитация. Говоря ви за отношението към природата. Напоследък сме занемарили всички свои отговорности към нея. Не се замисляме колко боклук трупаме и как го изхвръляме, колко вода хабим и колко вещи можем да използваме повторно.

Ако всеки един жител на планетата се научи да ползва точно толкова, колкото му е необходимо, без да бъде излишно разточителен, смятам, че бихме могли да живеем по добре. Най-лесните стъпки за изпълнение са три:

1. Отделянето на отпадъците и разделното им събиране. Колко много можем да помогнем на природата, ако поне малко се постараем да ползваме кошчетата по предназначение;

2. Ползването на рециклирана хартия за битови, домакински, офис нужди – ще видите, че тя няма почти никаква разлика от другата. Минала е през такава обработка, че дори няма да я познаете. Защо фирмите не използват повече такава за отпечатване на книги, вестници, брошури;

3. Пестете водата. Цял кубик ли ви е необходим да се изкъпете? 1000 литра? Сериозно? Толкова много вода отива и за едно миене на чинии. Използвана и замърсена, тя се оттича в канала и пак отива в природата. След години водата дори в реките и планинските поточета ще има съвсем различни качества.

Зеленото е модерно, този сезон, и другия… всеки сезон. Това в най-скъпият ни и най-човешки аксесоар. Нека го запазим красив и чист.

 

Google+ Comments

Лични