Изхранването на човечеството е един от големите проблеми, с които световната политика трябва да се справи. Всече има все по-малко обработваеми площи, които да се използват за изхранване на животните, които ни служат за храна на нас хората. Заедно с това се увеличава замърсяването от производството на фуражи и работата на фермите. По последни проучвания се очаква до 50 години да изразходим капацитета на планетата и вече храненето на 8 милиарда ще е невъзможно. Какво може да се направи?

Европейската комисия изскочи с добро решение, което ще се окаже нетрадиционно и странно на много от вас. Вече в европейските храни се приемат за официални и безвредни още два вида. От заглавието сигурно се досещате, че това са насекоми. И сте прави. Това са ларвите на прах, замразени и пастьоризирани, както и щурци. Те ще могат да се продават отделно като протеин, но също ще бъдат влагани и в храни като хамбургери например.

Ако все пак не искате да ги консумирате, не се притеснявайте. Това, че са приети като безопасен вид храни, не е задължително, че трябва да се ядат или че вече ще ги намирате в месо или други протеинови храни. Всъщност всеки продукт със съдържание на прах от ларви и щурци, ще бъдат обозначавани. Така че ви съветвам да четете добре етикетите.

Но аз съм широкоскроен и бих пробвал подобни храни. Не ме е гнус, даже напротив. Мисля, че тъй като са част от менюто на много хора от Мексико и Африка, са безвредни и дори полезни. Поне това е моето мнение. А вие толкова смели ли сте, мислите ли, че вкусът е гаден? Хайде да проверим.

Google+ Comments

Размисли Tags: